oxbow

garden & landscape design

Private / Domestic Project

Budget : £150,000

Completed 2012

Brief : The clients existing garden had no real feature or points of interest, It is situated in a semi rural setting, and dominated by a veteran weeping willow tree. The garden was badly drained and permanently held water. There was no planting, and the lawns were 90% soggy mass and uneven.
The design needed to provide interest, seating, socializing spaces, and be able to accommodate large parties. The style of garden was to me minimal and modern with clean lines. The garden needed to be easily maintained and have to be able to stand up to the open rural aspect.
Importantly the garden also needs to compliment the wider rural landscape, and not contrast in a way that it does not suit being next to agricultural fields and natural tree planting.
Design features include stainless steel rill, hot tub with wrap around deck and steps, sunken fire pit with circular seating, LED strip lighting, pleeched trees for screening. We also used clipped box balls of various sized to create a dramatic planting bed of cloud like forms, mixed with Alliums, and black Ophiopogan grasses. These areas are set of with the use of local walling stone to create feature walls and retaining walls, allowing us to control the gardens levels and create interest. The use of local stone allows the garden to compliment the wider landscape.

Private / Domestic Project

Budget : £20,000

Completed 2010

Brief : The clients existing garden was a poorly drained lawn with struggling hedging around the perimeter. The garden was bare apart from a mossy lawn over heavy clay. The garden belongs to a very modern contemporary 3 story town house development, but overlooks a stream and blue bell wood to the rear.
The client desired a low maintenance, ultra modern garden while creating planting areas that would cope with the heavy clay soil. There was also a need to provide privacy from neighboring gardens without fencing the whole garden off with a 6ft fence.

The challenge was to design a modern low maintenance garden in a woodland setting.

Design features included modern slatted fencing to create privacy in the garden, then changing to randomly spaced chunky posts and cables as a boundary treatment to open the garden back up to the wider landscape.
From the house the random posts have the effect of blurring the garden boundary as they take on the form of tree trunks in the woodland backdrop. The cables have a low visual impact allowing views through to the woodland.
Raised beds, tiled in the same paving material give a low maintenance solution to the poor soil conditions. The beds allowed for raised planting in fresh composed soil. There is a drain installed for cleaning and rainwater, a hardwood deck, and an artificial lawn for sitting out on. Lighting in the planting beds sets the whole space off in early evening.

Private / Domestic Project

Budget : £20,000 (not including office)

Completed 2013

Brief : The clients existing garden was a long narrow shaded garden, set in a semi rural location, and on a gentle slope. The client required a garden office and shed space, interesting planting, sitting areas, and for the whole garden to be pleasing from the house and office area.
The garden office was situated at the bottom of the garden due to the size needed by the client. Due To the long narrow shape of the garden the design needed to break up the different areas of the garden, while at the same time allowing views to flow up and down the garden.
Design features include modern garden office, new fencing, hardwood deck, circular birdbath at ground level, seating areas, formal top patio near house using York Stone & raised stone planting beds. The areas are broken up by a narrowing path and 3 chunky arches. The planting is predominantly shade loving but with lost of texture and seasonal interest.
Spot lights in the planting, a hidden down light on the centre arch shining onto the path, and LED lights in the deck set this garden off in the evening.

Private / Domestic Project

Budget : £150,000

Completed 2004

Brief : The clients existing garden is located in a quiet Cotswold village, and surrounded by fields and 14 Century cottages and farms. This made it a difficult task to design an ultra modern garden on an old farm yard with no useful soil at all.
The design needed to be modern but also needed to suit the period of the building and the quite country village and fields it was located in.
Modern design features include gabion cage walkway, stainless steel rill, curved hardwood deck, led strip lighting, nist jets in a teminating water feature at the end of the rill, and large stainless steel cages filled with climbers to allow thenm to be clipped into shape forming large blocks of green topiary. The main steps also had stainless steel troughs creating a waterfall down to the rill.

We calmed these modern elements down by using classic herbaceous border planting, formal box ball and lavender planting near the house, and using local stone in the gabion structures. We uses chunky agricultural beams for the walkway, and planted thousands of spring bulbs.
All the waste soil was kept on site and used to form a “Fairy Glen” at the bottom of the garden in an old orchard. Mounded rings of soil create a playful and interesting space for play and eating and bonfires etc. The waste soil was sewn with wild flowers that flourish in such situation, helping naturalize the whole garden out to the rural landscape.

Design features include modern garden office, new fencing, hardwood deck, circular birdbath at ground level, seating areas, formal top patio near house using York Stone & raised stone planting beds. The areas are broken up by a narrowing path and 3 chunky arches. The planting is predominantly shade loving but with lost of texture and seasonal interest.
Spot lights in the planting, a hidden down light on the centre arch shining onto the path, and LED lights in the deck set this garden off in the evening.

Private / Domestic Project

Budget : £30,000

Completed 2014

Brief : The clients existing garden had a BBQ hut, new office, and an existing Gleditsia tree. The challenge was to create a new interesting garden that joined these elements together without damaging the tree, and disguising the fact that theses elements had basically just been plunked in the garden at different times.
Design features include chunky decking sitting area, low feature sitting wall with lighting, two 1m cube Corten steel raised cubes (one planted with a weeping Japanese maple, the other a water feature). We incorporated changes of level and Indian stone paving. Plants were chosen to be restful yet dramatic with seasonal interest all year round.
Subtle lighting in the borders makes this garden an interesting private space of an evening.